Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΦΩΤΟ-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ







Όσο η μπάλα θα κυλά στο τερέν, τόσο οι αναμνήσεις θα μένουν ζωντανές. Για κείνους που τα έζησαν και για όσους λαχταρούν να μάθουν...



Η μπάλα είναι η στρογγυλή θεά. Η μπάλα είναι το κοινό όπλο δύο ομάδων μιας ποδοσφαιρικής μάχης. Έχουν περάσει αιώνες από τότε που ήταν φτιαγμένη από την ουροδόχο κύστη ενός χοίρου και που τη φούσκωναν με το στόμα….
Δεν υπάρχει θρησκεία η οποία να μην μπορεί να επικαλεσθεί κάποιο θαύμα. Και το ποδόσφαιρο έχει τα δικά του. Θαύματα μεταφορικά, απίστευτα γκολ. Φάσεις που τις έφτιαξαν θεοί. Τα γήπεδα κάθε Κυριακή μετατρέπονται σε ναούς όπου οι οπαδοί «λατρεύουν» μικρούς θεούς… Η μάγισσα μπάλα πιάνει στα δίχτυα της τα όλα τα παιδιά και δεν τα αφήνει ποτέ να μεγαλώσουν , τα σκλαβώνει για πάντα και τα κάνει να νομίζουν πως ο κόσμος γεννήθηκε στρογγυλός για να μοιάζει στην μπάλα τη…. θεά, που πάντοτε ασπρόμαυρη θα παραμείνει στις καρδιές των παλαιών, εκεί που λες χτυπάει η καρδιά του κόσμου κι ας λένε πώς πάλλεται στις Βρυξέλλες , στη Γουώλ Στριτ και στο Δ.Ν.Τ…..


Η μνήμη δίνει στο ποδόσφαιρο τα μυθικά του χαρακτηριστικά. Η μνήμη των φάσεων και των γκολ που κράτησαν στην πραγματικότητα μερικά δευτερόλεπτα, όμως πέρασαν από στόμα σε στόμα και αποτυπώθηκαν στη συλλογική ευαισθησία των  φιλάθλων ως τεκμήρια μιας πραγματικότητας που είναι κάτι παραπάνω από την … πραγματική πραγματικότητα της κάθε μέρας που περνάει.
Όσοι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο αρχίζει και τελειώνει με τα σφυρίγματα του διαιτητή κι ότι το παν είναι η δεξιότητα των παικτών και η ευγενής άμιλλα που αναπτύσσουν , απλώς δεν καταλαβαίνουν τίποτε από ποδόσφαιρο.
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ένα θέαμα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και ως θέαμα μαγεύει τον θεατή από οποιαδήποτε τάξη , κοινωνική ομάδα, επάγγελμα ή μόρφωση κι αν προέρχεται. Το θέαμα περικλείει όλα εκείνα τα στοιχεία που γοητεύουν τον φίλαθλο-οπαδό , τον φανατίζουν , τον συγκινούν , τον θλίβουν και τον κάνουν να ξεδιπλώνει ακόμη και ακραίες πολλές φορές , πτυχές του εαυτού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου